29 mei 2019

Hamilton Rosales (21) uit Ecuador kan het nog niet helemaal geloven. Zijn Dorybot is eerste geworden in de Ecuadorian Robotics Contest 2017. Hij is supertrots dat hij met zijn robot deze nationale onderscheiding heeft gekregen.

Hamilton is student Electronics and Communications aan de Penisule de Santa Elena Universiteit (UPSE). De prijs die hij kreeg zorgt voor veel emotie. Het herinnert hem aan wat hij allemaal heeft moeten doen om dit te bereiken. Hamilton is namelijk op de universiteit gekomen met een beurs van Plan Scholarship.

Plan Scholarship
Het was altijd al zijn droom om te gaan studeren. Maar na de middelbare school dacht Hamilton dat het onmogelijk was. Hij had geen geld en zijn familie kon hem ook niet helpen. Zijn vader verdient net genoeg om het gezin te kunnen onderhouden en zijn moeder kan door een beroerte niet werken. “Soms vroeg ik me af waarom ik überhaupt op de middelbare school zat als ik daarna niet eens naar de universiteit kon. Maar dit veranderde op het moment dat Plan naar ons dorp kwam. Ze vertelden dat ze ambitieuze studenten een beurs wilden aanbieden.”

Goede cijfers
Ondanks dat Hamilton naast zijn school voor zijn moeder moest zorgen, had hij erg goede cijfers. Zo goed dat hij in aanmerking kwam voor het Plan Scholarship. Hij twijfelde geen seconde en gaf zich op. Als één van de 25 studenten startte Hamilton met een beurs aan de universiteit.

Te laag niveau
Maar de universiteit bleek niet gemakkelijk. Hamilton had een achterstand in de vakken wiskunde en natuurkunde. Dit komt vaker voor bij studenten van het platteland. Het niveau van de scholen daar ligt namelijk lager. Als Hamilton zich niet zou verbeteren moest hij stoppen met zijn opleiding.

Hamilton deed er alles aan om op niveau te komen. Hij was enorm gemotiveerd en leerde zichzelf de juiste kennis aan door middel van videolessen en andere informatie via het internet. En zijn motivatie wierp zijn vruchten af; Hamilton is nu een van de beste studenten van zijn opleiding.

Robotics Club
Naast zijn opleiding ging Hamilton bij de Robotics Club. Deze club bestaat uit 37 studenten en docenten. Hamilton werkte hier aan zijn eerste robot: Laby 1. Deze mislukte door een gebrek aan goede materialen. “Ik gaf niet op en gebruikte daarna betere materialen. Dit werkte, want mijn Laby 1 ging zonder problemen door een doolhof heen.”, vertelt Hamilton trots.

Een grootse toekomst
Met zijn laatste creatie Dorybot is hij  de trotse winnaar geworden van de Robotics Contest. In de toekomst wil Hamilton werken voor een groot elektronica bedrijf. “Het zou geweldig zijn als ik met technologie mijn gemeenschap kan helpen ontsnappen uit de armoede en gelijke kansen kan creëren voor iedereen. Ik ga dit ook zeker doen, want niks is onmogelijk!”

 

Delen